2014. november 16., vasárnap

Közös kirándulás Budapesten


2014. november 26-án az iregszemcsei testvériskola diákjaival közös kiránduláson vehettünk részt országunk fővárosában. A délelőtti órákban találkoztunk kirándulásunk első állomásánál, az Országház előtt, melyet Steindl Imre tervezett neogótikus stílusban.

Körbevezettek bennünket, közben nagyon sok érdekes dolgot meséltek az épületről. Láthattuk a magyar koronaékszereket, sőt egy őrségváltásnak is tanúi lehettünk. A hatalmas, gyönyörűen díszített épület mindannyiunkat lenyűgözött. Egy kedves iregszemcsei hölgytől még emlék könyvjelzőt is kaptunk a látogatás emlékére.
A Parlament után Budaörsön finom ebédet kaptunk, majd vártak ránk az újabb kalandok a Camponában. Először a Csodák Palotájába látogattunk be. Alkalmunk nyílt egy fizikashowt is megnézni, ahol különböző érdekes kísérleteket mutattak be nekünk az Öveges teremben, amikben a gyerekek részt is vehettek. Kipróbálhattunk fakírágyat, tükörszobát, s számos olyan dolgot, mely érzéki csalódásokon alapszik.
A Csodák Palotájában a tudományos jelenségek szórakoztatóvá, a fizika érthetőbbé vált számunkra. A nap hátralévő részét a Tropicariumban, a „cápás állatkertben” tölthettük. Találkozhattunk itt aligátorokkal, hüllőkkel, majmokkal, cápákkal. Talán ezt a programot élvezte mindenki a legjobban. Egy 12 méteres folyosón sétálhattunk végig, ahol a fejünk felett úsztak az óriás méretű halak és cápák az aquáriumban. Hosszú időre megálltuk a rájasimogató medencénél, ahol megérinthettük ezeket az érdekes állatokat. Nagyon furcsa érzés volt.

A tanár nénik alig tudtak elcsalogatni bennünket onnan. Nagyon jól éreztük magunkat ezen a kiránduláson, jó volt újra találkozni a testvériskolánk diákjaival is. Felejthetetlen élményekben volt részünk, a nap végén nagyon kellett sietnünk a buszra, hogy időben hazaérjünk.