2014. október 15., szerda

Konfliktuskezelés

A foglalkozáson közösen definiáltuk a konfliktus fogalmát, majd körbejártuk a témát. Mi okozhat konfliktust, kik között jöhet létre, milyen megoldások léteznek, hogy ezek megoldódjanak, ne fajuljanak el? Ehhez kapcsolódóan irodalmi példákat is gyűjtöttünk, ahol felelevenítettük Toldi Miklós, Lúdas Matyi alakját, Jókai Mór regényeit is.
Szituációs játékok során eljátszottuk azokat a konfliktushelyzeteket, amiket összegyűjtöttünk, s törekedtünk arra, hogy a vége mindig pozitív kimenetelű legyen.

Csapatépítő, együttműködést fejlesztő játékokra is sor került.
A meteorjátékban körben ültünk, mindig volt egy irányító, aki az utasításokat adta. Ha a meteor jobbról érkezett, mindenkinek eggyel balra kellett ülnie, ha balról, akkor mindenkinek jobbra. Abban az esetben, ha elhangzott a „meteorzápor” felkiáltás, mindenkinek egy másik helyet kellett keresnie. Ekkor az irányító is leülhetett, egy másik embernek nem jutott hely, így ő vette át a stafétát.

A zip-zap játékban a kör közepén álló ember hirtelen rámutat valakire, s közben azt kiáltja: ZIP, ekkor, akire rámutattak leguggol, a két oldalán lévő pedig egymásra mutat, s azt kiáltja: ZAP. Aki középen leguggolt, ő váltja az iránytót, és így tovább.

Jó volt együtt dolgozni a többiekkel, sokat tanultunk és jót játszottunk.